Wednesday, April 20, 2011

part 1: CITE HANTU TAK SERAM SAMA MACAM BUAT LAWAK TAK LAWAK

nie bukan entry luahan perasaan, nie luahan pendapat ☺
aku rase korang pon tawu kan betape banyak dah cite hantu yang besepah kat dalam tv.. setahu aku dari aku kecik kecik lagi kalo nak nengok cite hantu kene la tunggu kalau kalau ade la kan penerbit yang nak buat filem hantu pastu tayang kat wayang or beli jela kan dvd kat kedai..aku yakin cite 'Jangan Pandang Belakang' la kepala haram kepada kesangapan orang malaysia kat cite hantu nih..makin lama orang malysia nie makin kuat lak nafsu nye nak nengok cite hantu nih... so makin kuat la nafsu penerbit penerbit untuk menerbitkan cite hantu... tak lame pastu bermula detik detik hitam untuk cite hantu di Malaysia nih..



mula la si Tv3 nak buat drama cite hantu.. Astro Ria ngan Prima pon nak buat gak.. Tv2 ngan Tv1 yang sudah sedia maklum gambar dorang tak lawa pon nak menggatal buat jugak.. ok, pada awalnye aku rilek la jugak kan.. ade le nafsu sikit nak nengok drama hantu yang ditayang nih.. aku tgok la jugak beberapa cite hantu.. bile dah banyak sangat tuh mula la aku nak condemn..

yang aku paling tak puas hati bile seram cite tu langsung tak seram... memang cam haremm gile.. aku tak tawu nak kategorikan cite tu kat mane.. nie 'komedi seram' ke? ke nie cite 'tak cukup bajet'? memang tersangat 'low quality' cite yang ditayangkan tu.. macam cite tu dibuat untuk 'asal siap' je.. korang bayangkan budak umur lima taun boleh tegelak tebahak bahak tgok cite hantu kat tv3 tuh.. hahaha.. aku takleh nak bendung diri aku dari memaki hamun bile tgok cite seram yang semakin tidak mempunyai 'quality' dan membosankan.. setiap cite hantu menayangkan sajian yang sama atau 'cliche' yang sama sekali nampak cam bodoh sangat..tapi aku tak kate semua cite hantu camtu eh.. ade yang bagus.. yang bagus tahniah.. =.=

kenape aku bandingkan dengan 'buat lawak tapi tak lawak'
bile korang dah tengok cite seram tu mesti korang expect korang akan dapat sesuatu yang seram kan.. same la macam korang tgok maharaja lawak.. korang harap lawak yang dibuat tu akan membuatkan korang ketawa terbahak bahak.. nie kaitannya :

"mak aih, tak seram pon" korang akan kecewa
"ape nih.. tak lawak langsung" korang akan kecewa

aku taknak bende nie berlaku kat korang sebenrnye, korang dah bazir masa tgok tapi tak dapat 'feel' lgsung.. hahah... so aku rase baik la penerbit penerbit filem hantu sekalian supaya mantapkan lagi teknologi korang dulu baru buat cite cite hantu nie balik. kalau nak buat jugak pastikan tahap 'real' cite tu berada pada tahap yang tinggi.. yang aku kutuk nie semua bende kecuali 'sound system' yang agak mantap la..tu aku takleh nafikan.. yang aku tgok banyak cite hantu sekarang nih bergantung hanya kepada 'sound system' common la weh.. improve sikit =.= hahaha..ok.. aku rase takat tu je kot.. aku dah puas 'luahkan pendapat' aku hahaha...

afiq, afiq, are you sleepy?
yes, yes, yes, cause its late already ☺

ǍƑĬǬ c a k a p → tunggu part 2 la pulak.. sape komen die kacak & lawa

5 comments:

  1. ngek le hng ni
    hng ingt nk buat satu crite tu sng ke?
    diorg tu pndai nmnghbiskn duet kite2 ni
    n kite pun trtipu
    n die untonggggg . wahhahaah

    ReplyDelete
  2. hahaha.. tawu pon.. bengang je cite hantu tak seram.. macam macam yang rugi.. haha =.=

    ReplyDelete
  3. ntah.. lama tak tgk citer melayu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...