Thursday, March 31, 2011

AKU BANGGA ADE JANJI MELAYU

salam janji melayu kepada pembaca and viewers sekalian walaupun bukan melayu..haha

entry kali nie sebenarnye sebab aku tgok video lawak bodo kat youtube die sembang paal janji melayu.. wakaka.. sebelum tu sejuta ampun harap dipinta kepada melayu melayu di luar sana yang langsung tidak mengamalkan janji melayu nie.. hahaha... ade ke? sedar tak sedar, nak ke taknak, kadang kadang kite sebenarnye sedang mempopularkan janji melayu nie sebenarnye... yes.. janji melayu memang dah popular.. tapi kite sebenarnye sedang mempopularkan janji melayu ke peringkat atarabangsa tanpa kita sedar... haha..


aku pon tak nafikan.. aku ngan kawan kawan aku adalah antara mereka yang loyal dalam menggunakan istilah janji melayu tak kira dalam ape ape situasi pon... haha.. biasenye janji melayu memang molek kalo kalau dipadankan dengan ketepatan menepati masa seseorang..hehe.. btol kan? tapi yang tak besnye ble ade sesuatu event tu, kitorang agak akan berlaku la janji melayu, tapi bile sampai kat situ tgok tgok dah start evet tu.. haha..nak masok malu, kang ade syaiton pewit kang pastu cakap jual minyak..haha.. last last escape balik dorm.. tido  =.=

aku rase malu sebenarnye... bukan ape..

 'janji melayu' = lambat = menipu = tak jadi = main main  = rilek la dulu = awal lagi nie = takde dorang datang awal nye = kite melayu la = datang awal pon bukan ade effect = sume bende yang negatif

 tapi aku bukan ape.. kadang kadang ayat janji melayu tu tersangat betul untuk digunakan sebab perangai orang melayu sekarang nie yang memang tak tawu nak menepati janji.. sape yang tak stuju tu mintak maap.. aku rase korang tak bukak mate kot.. skali die dah buat hal, lepas tu bile die tepati janji pon orang tak percaye dan maka timbullah cakap cakap seperti "ala.. si mat top tuh.. hari tu nye lecture pon die lambat.. janji melayu je pukul 3 tu" ataupun "si usop tu janji je pkul 1.. janji melayu ahh".. kalo aku pon aku rase aku akan cakap camtu..


'first impression is the best impression' dengan cara nie jela kot aku rase janji melayu tu dapat dibetolkan.. kalau janji pukul 2 nak datang.. datang la pukul 1.50.. nie kalo boleh nak bagi orang tu tunggu sampai berbulu ketiak nye..tak pon nak menunggu sampai bejanggut t**** haha.. tapi aku tak pasti janji melayu nie dari dulu ke or abad 21 nie baru nak naik..rasenye dari dulu kot.. hehe.. ape ape pon janji melayu nie dah menjadi satu kebiasaan  sangat kat kite and kite sebenarnye suke sangat nak menggunakannye temasok la aku sebab melayu nie tak boleh diubah... haha.. yang penting.. aku bangga jadi anak melayu..!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...